Papryka i ciężary do ćwiczeń

Jak ułożyć dietę redukcyjną, na czym polega dieta redukcyjna?

Próbowałaś już różnych diet i ciągle nie udaje Ci się osiągnąć wymarzonej sylwetki? Niestety, nie każda dieta przynosi oczekiwane efekty, a po zastosowaniu wielu z nich grozi nam efekt jo-jo. Jeśli chcesz poznać pewny sposób na utratę zbędnych kilogramów, którym jest dieta redukcyjna, to zapraszamy do lektury.

Co to jest dieta redukcyjna?

Dieta redukcyjna to najprościej rzecz ujmując racjonalny sposób żywienia dopasowany do naszego osobistego zapotrzebowania energetycznego. Nie polega ona na drastycznych zakazach, nie powoduje, że będziemy nieustannie głodne. Z drugiej strony, nie obiecuje też błyskawicznych efektów, proces redukcji tkanki tłuszczowej jest długotrwały, ale też efekt jest znacznie trwalszy niż w przypadku dwutygodniowych „diet cud”.

Zasady diety redukcyjnej

Przede wszystkim musimy ustalić, jakie jest nasze zapotrzebowanie energetyczne. Pomocne będą nam w tym kalkulatory BMI czy BMR, które są dostępne na wielu stronach internetowych. Gdy już dowiemy się ile kalorii dziennie powinniśmy spożywać, to odejmujemy od tej sumy 100-200 kalorii i według otrzymanego wyniku komponujemy posiłki. Jeść należy kilka razy dziennie, zwykle od 4 do 6 posiłków, jednak zależy to w dużej mierze od naszego trybu życia.

podobny temat:  Redukcja masy ciała poprzez zdrowe odchudzanie

Bardzo istotne jest ograniczenie niezdrowych przekąsek i dań, dobrym rozwiązaniem jest natomiast spożywanie dużej ilości warzyw (bardzo istotny w diecie jest błonnik i witaminy), chudego mięsa, ryb, orzechów oraz produktów pełnoziarnistych (kasze, makarony, pieczywo). Rezygnujemy również ze słodzonych napojów, takich jak soki, coca-cola, sprite itp.

Owoce i orzechy

Na co zwracać uwagę będąc na takiej diecie?

Ważne jest, by monitorować swoje postępy, bardzo dobrym rozwiązaniem jest ważenie się co tydzień lub pomiar obwodów (np. obwód talii). Bardzo istotną kwestią jest również to, czy nie odczuwamy permanentnie głodu. Jeśli chcąc szybszych efektów odejmiemy zbyt dużą ilość kalorii, to może się okazać, że dieta będzie nieskuteczna, gdyż organizm zacznie magazynować tłuszcz zamiast go spalać, a my czując głód będziemy ulegać pokusom i podjadać. Jeśli napotykamy problem przy skomponowaniu odpowiednich posiłków, to warto zasięgnąć rady dietetyka. Wielu zawodowych dietetyków zajmuje się układaniem jadłospisów, w których uwzględnione są zarówno kalorie, jak i odpowiednie ilości białek, tłuszczy i węglowodanów.

Zalety tego sposobu żywienia

Niewątpliwie ogromną zaletą jest to, że mamy szansę zmienić swoje niezdrowe nawyki żywieniowe na stałe. Dieta redukcyjna nie jest zwykłą dietą, którą kończymy i zapominamy o niej, wracając jednocześnie do wcześniejszego sposobu żywienia. Ze względu na to, że jest to długotrwały proces, nasz organizm przyzwyczaja się do nowych smaków i powoli “zapomina” o niezdrowych zachciankach, takich jak np. fast foody, słodzone napoje itd. Jest też ogromna szansa, że stosując tę dietę będziemy czuć się znacznie lepiej, poprawi się nasza przemiana materii, samopoczucie, powróci energia i chęć do życia. Bardzo ważne jest, aby wypijać przy tym odpowiednią ilość płynów (najlepiej wody) dziennie. Wskazana jest również aktywność fizyczna, np. ćwiczenia aerobowe czy fitness.

podobny temat:  Odchudzanie po 40 - najważniejsze zasady