Tag: szparagi

Diety

Dieta ketogeniczna – co to jest? Na czym polega, co ...

Dieta katogeniczna to od lat bardzo dobry sposób, by utracić zbędne kilogramy. Dzięki niej można poczuć się niezwykle lekko, jednak na pewne aspekty tej diety trzeba uważać. Przeczytaj zatem czym jest dieta ketogeniczna i co można jeść stosując ją.
DietyZdrowe odżywianie

Jaka dieta, wybór żywności, opakowań podczas epidemii koronawirusa?

Nic co zjemy, nie zagwarantuje nam bezpieczeństwa od koronawirusa. Możemy jednak tak dostosować swoją dietę, aby wzmocnić naszą odporność. W takim okresie jak teraz może to mieć niebagatelne znaczenie. Beta-karoten Podczas epidemii koronawirusa szczególnie ważne będzie dla nas z pewnością wzmocnienie odporności organizmu. W jaki sposób można to zrobić za pomocą diety? Kluczowe są warzywa i owoce, przede wszystkim te, które są bogate w beta-karoten, substancję przekształcającą się w witaminę A. Witamina ta działa na układ odpornościowy, wzmacniając jego odpowiedź immunologiczną, jeśli do organizmu wtargną toksyny lub inne obce substancje. Jakie warzywa i owoce są szczególnie dobrymi źródłami beta-karotenu? Wymienić trzeba tu przede wszystkim, marchew, morele, mango, dynie, szpinak, brokuły, jarmuż i bataty. Witamina C Również witamina C ma zbawienny wpływ na odporność. To dlatego, że wspomaga proces różnicowania się limfocytów na konkretne typy odpowiednie, by rozpocząć właściwą reakcję immunologiczną. Witamina C zwiększa też liczbę obecnych we krwi przeciwciał. Dzienne zapotrzebowanie to 200 mg. Jakie produkty zapewnią nam taką ilość witaminy C? Znowu oczywiście owoce i warzywa, a konkretnie pomarańcze, grejpfruty, kiwi, truskawki, kapusta, kalafior, brukselka i brokuły. Witamina D Witamina D również powinna być dla nas ważna podczas epidemii koronawirusa, ponieważ zmniejsza ryzyko ostrych infekcji dróg oddechowych. Reguluje produkcję białka, zabijającego czynniki chorobotwórcze, a także ma wpływ na liczbę i aktywność limfocytów NKT, ograniczających rozprzestrzenianie patogenów. Aby dostarczyć organizmowi witaminy D, należy jeść tłuste ryby (jak na przykład łosoś, czy sardynki – mogą być puszkowane), mleko, sery, jajka, produkty na bazie mleka roślinnego, tofu i grzyby. Cynk Korzystnie na układ odpornościowy działa też cynk. W jakich produktach należy go szukać? Przede wszystkim można go znaleźć w fasoli, soczewicy, ciecierzycy, orzechach i ziarnach, kiełkach pszenicy, jogurtach i tofu (to już drugi na tej liście powód, żeby jeść tofu). Obecny jest też w mięsach, takich jak wołowina, wieprzowina, ciemne mięso drobiowe i owocach morza – krabach, homarach, ostrygach. Naturalne prebiotyki i probiotyki Na wydolność układu odpornościowego ma wpływ też mikrobiom, czyli mikroorganizmy, które zamieszkują ludzki organizm. Aby znajdował się w równowadze, warto sięgnąć po naturalne probiotyki – jogurty i kefiry, chleb na zakwasie, kiszoną kapustę albo sfermentowane ziarna soi. Do naturalnych prebiotyków natomiast należą między innymi cebula, czosnek, karczochy, szparagi, pory, banany i produkty z pełnych ziaren. Woda Nie można zapomnieć o tym, żeby pić odpowiednie ilości wody. W te sposób możemy ograniczyć te czynniki, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Nawet nieduże odwodnienie odbija się niekorzystnie na stanie organizmu. Pijmy ...