mężczyzna mierzący obwód pasa

Dieta ketogeniczna – co to jest? Na czym polega, co można jeść na diecie ketogenicznej?

Dieta katogeniczna to od lat bardzo dobry sposób, by utracić zbędne kilogramy. Dzięki niej można poczuć się niezwykle lekko, jednak na pewne aspekty tej diety trzeba uważać. Przeczytaj zatem czym jest dieta ketogeniczna i co można jeść stosując ją.

Co to jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożywania węglowodanów i zastąpieniu ich większą ilością tłuszczy. Chodzi swego rodzaju „oszukanie” organizmu, gdyż w codziennej zwykłej diecie głównym paliwem są węglowodany. Kiedy natomiast zaczyna ich brakować organizm sięga po inne paliwo. Tym samym zaczynamy spalać tłuszcze, które ulegają rozpadowi na ciała ketonowe (ten proces nazywany jest ketozą). Pierwotnie jednak dieta ketonowa wcale nie powstała w celu redukcji masy ciała. Samo odchudzanie jest po prostu jej skutkiem ubocznym. Wywoływanie ketozy czyli rozpadu tłuszczów miało na celu pomoc dzieciom chorym na padaczkę oraz na ciężkie zaburzenia metaboliczne, z którymi farmakologia nie była w stanie walczyć. Przypadkowo odkryto jednak, że ketoza wywołuje szybką utratę masy ciała.

podobny temat:  Diety oczyszczające – jak oczyścić organizm z toksyn?

masło

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Jest wiele diet ketogenicznych, różniących się proporcjami spożywanych produktów i ilością dostarczanych kalorii. Wszystkie diety ketogeniczne łączy jednak jedno – prowadzą do ketozy czyli nagromadzenia ciał ketonowych w organizmie. Aby jednak ketoza mogła mieć miejsce, wartość węglowodanów dostarczanych organizmowi powinna być poniżej 20 g na dobę. Natomiast proces ten nie odbędzie się jeśli spożycie wyniesie 50 g węglowodanów na dobę. Wytworzone ciała ketonowe zastępują deficyty glukozy, która znacznie spada podczas takiej diety. Ten sposób żywienia należy jednak dobrać indywidualnie konsultując się najpierw z lekarzem.

Co można jeść będąc na diecie ketogenicznej?

Wbrew pozorom dieta ketogeniczna wcale nie jest uboga, bogata jest po prostu w tłuszcze i białko. Na pewno bardzo pożądanymi produktami są tutaj jajka, ryby i mięso oraz wszystkie warzywa, które rosną przy ziemi. Kalafior, brokuły, kapusta, brukselka, szparagi, cukinia, ogórek, sałata to warzywa, których nie należy się bać podczas stosowania diety ketogenicznej. Dobrze jest natomiast pamiętać, żeby nie przekraczać 20 g węglowodanów na dobę. Wskazane podczas tej diety są także tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, masło, śmietana, bita śmietana oraz nabiał – sery żółte oraz sery pleśniowe . Stosując dietę ketogeniczną warto ograniczyć jedzenie migdałów, borówek, malin, truskawek, porzeczek, a także ograniczyć picie wina. Produktami, których bezwzględnie trzeba unikać są: cukry, słodycze (czekolada, ciasta), makarony, ziemniaki, ryż, kasze. W trakcie diety ketogenicznej warto także zrezygnować z produktów typu „light”.

podobny temat:  Redukcja masy ciała poprzez zdrowe odchudzanie

mięso z warzywami

Wskazania i przeciwwskazania do stosowania diety ketogenicznej

Na pewno dieta ketogeniczna znajduje zastosowanie w leczeniu padaczki (specjalnie z myślą o leczeniu tego schorzenia została stworzona) oraz podczas leczenia wrodzonych błędów metabolizmu. Czasami dobre rezultaty przynosi też stosowanie diety ketogenicznej w leczeniu autyzmu, Alzheimera, Parkinsona.

Jeśli natomiast występują problemy z nerkami i wątrobą, warto przemyśleć i skonsultować z lekarzem stosowanie diety ketogenicznej. W początkowym okresie stosowania tej diety należy się także liczyć z uczuciem zmęczenia, zaparciami i mdłościami. Dieta ta powoduje także ubytek minerałów, witamin, błonnika oraz białka, więc stosowanej jej przez dłuższy czas może być nawet niebezpieczne. W późniejszym okresie może nawet dojść do uszkodzenia naczyń krwionośnych jak również niektórych tkanek.

Warto pamiętać, że nawet przy stosowaniu diety ketogenicznej, utrata kilogramów nie powinna być zbyt duża. Mimo początkowego stanu euforii, który wywołuje dieta ketogeniczna, po 2-3 miesiącach może nastąpić kryzys samopoczucia.