Jak wybrać kawę ziarnistą? Gdzie kupować kawę w ziarnach?
Aby cieszyć się smakiem i aromatem kawy, trzeba postawić na taką, która będzie najlepsza. Wybierając kawę do ekspresu lub do zmielenia przed zaparzeniem innymi sposobami, warto postawić na wysokiej jakości kawę ziarnistą. Jak ją wybrać? Gdzie kupić?
Gdzie kupić kawę ziarnistą?
Każdy znawca powie, że kawę w ziarnach najlepiej kupować w sklepach specjalistycznych. Tam najłatwiej dobrać kompozycję pod konkretne wymagania. Jednak nie ma co ukrywać, ceny w takich sklepach z kawą są dość wysokie, nie każdy jest też takim smakoszem, by stawiać tylko na kawę speciality. Gdzie więc szukać kawy ziarnistej? Oczywiście można pójść do stacjonarnego sklepu spożywczego, choć nie ma co ukrywać – w większości z nich jest tylko kawa mielona.
Warto postawić na zakupy online. W sieci jest wiele sklepów specjalistycznych z kawą, ale i innych miejsc, w których można zamówić ziarna kawowca. Podczas wyboru warto zwrócić uwagę na to, by kawy były opisane w odpowiedni sposób. Powinny znaleźć się informacje o gatunku i odmianie ziaren. Dla kawoszy kluczowe jest to, jaki jest stopień palenia i metoda obróbki. W wielu przypadkach bardzo istotnym czynnikiem podczas zakupu jest cena produktu. W prosty sposób kawy ziarniste porównasz w ogłoszeniach na Sprzedajemy.pl, gdzie zamieszczone są oferty sprzedaży ziaren z różnych części świata. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Kupując online, można w prosty sposób porównać ceny, ale i poszukać opinii na temat konkretnego produktu. Pod tym względem zakupy przez internet są znacznie lepszym wyjściem. Można na spokojnie zastanowić się nad tym, co chce się kupić, w jakiej cenie i w jakiej ilości. Kawa ziarnista 1 kg zawsze będzie tańsza niż 100 g, ale jak się chce skosztować, to lepszym wyjściem jest zakup mniejszej ilości.
Jak wybrać kawę ziarnistą? Gatunki kawy
Jeśli jest się początkującym w temacie, to trudno jest wybrać kawę ziarnistą. Trzeba wiedzieć, na co zwrócić uwagę, ale też mieć świadomość, że trzeba długo testować, zanim znajdzie się taką kawę, która będzie najbardziej smakowała.
Zwłaszcza że jest w czym wybierać. Szacuje się, że na świecie istnieje ponad 60 gatunków kawy. Oczywiście to są produkty z małych plantacji sprzedawane w małych ilościach. Często kawy te są zaliczane jako speciality. Warto wiedzieć, że te gatunki stanowią zaledwie 1% całej światowej produkcji.
Dominująca jest Arabika, ale też cieszy się największą popularnością. Napar zaparzony z jej ziaren jest łagodny, nie wyczuwa się w nim dużej goryczy ani kwaskowatości, uwagę zwracają nuty czekoladowe. Zawartość kofeiny w Arabice szacuje się na poziomie 0,9-1,7%.
Oczywiście jest wiele odmian Arabiki, a ich smak może się od siebie zaskakująco różnić. Dużą popularnością cieszy się Bourbon. To odmiana o delikatnym, słodkim smaku. Ma szereg różnych wariacji smakowych. Pacamarę cechują wyczuwalne nuty cytrusów i kwiatów. Arabika SL28 jest z kolei bardzo kwaśna. Warto przy wyborze kawy kierować się właśnie gustem. Każda odmiana ma swój profil sensoryczny, który pozwala ocenić, czy konkretna kawa wpisze się w gust.
Robusta ma zdecydowanie bardziej wyrazisty, goryczkowy smak. Warto wiedzieć, że poza tym charakteryzuje się znacznie większą zawartość kofeiny. Rzadko wybierana jest Robusta 100%. Częściej wchodzi w skład mieszanek, które przeznaczone są do parzenia espresso i kaw powstających na jego bazie. Robusta pozwala na wierzchu naparu uzyskać intensywną piankę.
Kawa ziarnista czy mielona?
Choć kawa ziarnista dłużej zachowuje smak i aromat, to nie zawsze będzie dobrym wyborem. Warto wiedzieć, że jeśli chce się kupić kawę w ziarnach i w pełni wydobyć z niej smak i aromat, to trzeba mieć dobry młynek żarnowy. Jeśli ziarna zostaną nierównomiernie zmielone, nie wydobędzie się prawdziwego aromatu, więc szkoda kupować drogą, wyjątkową kawę.
Nie jestem smakoszem kawy, ale nawet ja wyczuwam niektóre różnice w gatunkach kaw, czy ich jakości. Taka świeżo mielona kawa ma znacznie lepszy aromat niż inne kawy, np. rozpuszczalne. Dobrze mieć sprawdzony sklep z kawą.
Nie wiedziałam nawet, że Arabika to jeden z rodzajów. Jakoś tak mi się wydawało, że każda kawa to arabika. Sprawdziłam właśnie i ja mam do ekspresu właśnie taką 100%. Dobrze wiedzieć, że nie ma dużo kofeiny, bo zdarza mi się jej sporo wypijać.
Ja zawsze kupuję kawę w sieci, jest zdecydowanie większy wybór, a i ceny przystępniejsze. Stacjonarnie decyduję się tylko na wyjazdach – przywożę je w ramach pamiątek dla siebie i prezentów dla najbliższych.