Czarnuszka – jakie ma właściwości lecznicze? Czy pomaga w odchudzaniu?
Czarnuszka to przyprawa popularna m.in. w kuchni indyjskiej, a także w… staropolskiej. Obecnie, ze względu na swój smak oraz właściwości odkrywana jest na nowo. Jakie właściwości lecznicze ma czarnuszka oraz olej, który się z niej wytwarza? Podpowiadamy, dlaczego warto jeść czarnuszkę, a także jak ją wprowadzić do swojej kuchni.
Czarnuszka, olej z czarnuszki – wartości odżywcze
Czarnuszka jest rośliną o białych lub niebieskich kwiatkach. W środku znajdują się nasiona, które stanowią aromatyczną przyprawę. Oprócz tego można z nich wytworzyć zdrowy olej.
Same nasiona czarnuszki są dość kaloryczne, 100 g dostarcza 570 kcal (aczkolwiek, jeśli używasz ich jako przyprawy, to nie ma to większego znaczenia, ponieważ jest tak intensywna w smaku, że nie dodaje się jej zbyt wiele). Tak duża ilość kalorii wynika z wysokiej zawartości tłuszczu, który jest zdrowy i wartościowy dla zdrowia. Mowa tu o nienasyconych kwasach tłuszczowych, m.in. o kwasie linolowym, oleinowym, a także kwasie eikozadienowym, który rzadko występuje w produktach spożywczych.
Ponadto olej z czarnuszki zawiera fitosterole, flawonoidy, alkaloidy oraz witaminy, m.in. A, E, F, B3, B6. Jest źródłem białka, przy czym, co istotne, dostarcza ono osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów.
Właściwości lecznicze i odchudzające czarnuszki
Jakie jest przełożenie wartości odżywczych czarnuszki na zdrowie? Te nasionka budują odporność, zwiększają aktywność układu immunologicznego, mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze, a także wspierają regenerację wątroby i trzustki. Olej z czarnuszki może być stosowany na skórę, ponieważ działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jednocześnie nawilża, odżywia skórę, może stanowić wsparcie w walce z AZS. Czarnuszka znajduje zastosowanie w dietetyce (olej-z-czarnuszki.pl), ponieważ usprawnia proces trawienia, a także pomaga w redukcji złego cholesterolu we krwi. Aczkolwiek, ze względu na jej kaloryczność, trzeba nie tylko pamiętać o odpowiednim dawkowaniu, ale również o tym, by uwzględnić spożycie oleju z czarnuszki w bilansie kalorycznym.
Tutaj trzeba podkreślić, że aby zauważyć prozdrowotne konsekwencje spożywania czarnuszki, trzeba robić to regularnie, najlepiej przyjmując olej, ponieważ trudno byłoby zjeść optymalną ilość nasion w formie przyprawy. A jakie jest dawkowanie? Dorośli powinny przyjmować jedną łyżkę oleju z czarnuszki dziennie, natomiast dzieci powyżej pięciu lat jedną łyżeczkę dziennie.
Czarnuszka – zastosowanie w kuchni
Masz czarnuszkę, ale nie wiesz, do czego ją wykorzystać? Mamy kilka pomysłów i zaczniemy od przyprawy.
Najczęściej czarnuszkę stosuje się jako dodatek do pieczywa i serów. Może być składnikiem domowego chleba, a także stanowić pyszną posypkę na kanapki. Taka samo jest w przypadku serów – my polecamy domowe kulki z labnehu obtoczone w czarnuszce. Oprócz tego świetnie sprawdza się w przetworach, gulaszach, a także jako składnik marynat, nie tylko do mięsa, ale też do ryby czy warzyw.
Olej z czarnuszki, aby zachować swoje właściwości zdrowotne, powinien być nierafinowany. Oznacza to jednocześnie, że nie można poddawać go obróbce cieplnej, tzn. smażyć na nim itd. Jak go w takim razie wykorzystać? Można zrobić z niego sos do sałatki lub kilkoma kroplami wykończyć zupę, czy inne danie, nadając mu oryginalnego charakteru i smaku.
O piciu oleju na odporność słyszałam. Jednak ciekawostką jest dla mnie to, że może pomóc również w odchudzaniu. Muszę bardziej zgłebić temat.