Lifestyle

Czym się różni zwykła kawa od kawy speciality, czy może mieć znaczenie dla zdrowia?

Kawa specialty

Wyobraź sobie dwie filiżanki kawy: jedna gorzka, przepalona i brudna w smaku, druga delikatna, czysta, o łagodnych, lekko słodkawych nutach. Smak to tylko jedna z wielu różnic między marketową mieszanką a kawą specialty. Sprawdź, czym jeszcze się one różnią i jaki może to mieć wpływ na twoje zdrowie?

Kawa specialty

Zacznijmy od tego, gdzie możesz ją znaleźć. Kawa specialty sprzedawana jest w dobrych palarniach kawy, jak np. javacoffee.pl. Nie znajdziesz jej na marketowych półkach, ponieważ jej główną cechą jest wysoka jakość, której, aby nie stracić, musi być odpowiednio transportowana, magazynowana i wypalana. Kawa specialty to dbałość o ziarna na każdym etapie – od plantacji po moment, gdy znajdzie się w twoim domu.

Bardzo często nazywana jest single origin, ponieważ pochodzi z jednego źródła. Znajdziesz w niej takie same ziarna, nie ma tu mowy o mieszankach. Na dodatek są to ziarna najwyżej jakości, które oceniane są jeszcze na plantacji (muszą uzyskać minimum 80/100 pkt, aby znaleźć się w kategorii specialty). Decydując się na nie, masz gwarancję świeżego zbioru, a co więcej, gwarancję, ze twoja kawa pochodzi wyłącznie z jednej plantacji… ba, wiesz nawet z jakiego regionu!

Zwykła kawa, czyli jaka?

Za zwykłą kawę możemy zatem uznać wszelkie sklepowe mieszanki, w których znajdziesz ziarna różnego rodzaju. Nie znasz ich jakości, ponieważ zbierane są mechanicznie, przez co często znajdują się tam ziarna z owoców niedojrzałych, nadpsutych, a czasem nawet robaczywych! „Na szczęście” są one tak mocno przepalone, że przeciętny smakosz nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, tym bardziej jeśli zaleje taką kawę litami mleka… Kolejna kwestia to magazynowanie takiej kawy, która może miesiącami leżeć na sklepowych zapleczach, a jeśli dodatkowo jest nieszczelnie zapakowana, bardzo szybko utraci cały swój aromat.

Kawa specialty a zwykła – różnice

Różnice są zatem ogromne i widoczne na każdym etapie – od plantacji, gdzie ziarna specialty zbierane są ręcznie, przez warunki transportu, magazynowania czy wypalania kaw. Jednak największą różnicą jest smak. Mówi się, że jeśli ktoś spróbuje single origin, nie potrafi już wypić zwyczajnej kawy, bo po prostu mu nie smakuje (choć to też zapewne kwestia indywidualna). Trzeba mieć jednak świadomość, że decydując się na kawy specialty wiemy o nich niemalże wszystko, nawet nie pijąc konkretnej kawy wcześniej, możemy mniej więcej określić, jaki będzie miała smak, kierując się np. regionem, z którego pochodzi. Na dodatek mamy świadomość, że znajdują się w niej ziarna wyłącznie wysokiej jakości, a nie te pochodzące z nadpsutych czy niedojrzałych owoców, co bez wątpienia może mieć znaczenie dla naszego zdrowia.

A kto powinien spróbować kawy specialty? Na pewno miłośnicy espresso, doppio, jednak jej smak jest na tyle delikatny i wyjątkowy, że nawet miłośnicy klasycznego cappuccino z czasem zaczynają pić czarną kawę…

Podziel się:

2 comments

  1. Anita 15 lipca, 2022 at 14:04 Odpowiedz

    „Zbierane są mechanicznie, przez co często znajdują się tam ziarna z owoców niedojrzałych, nadpsutych, a czasem nawet robaczywych!” To dość przerażająca informacja. Jednak myślę, że tak jest z większością rzeczy, a o tym nie myślimy. Musy, dżemy, mrożonki — to też zepsute owoce i warzywa. A myśleliście kiedyś, co Wam w restauracjach dają?

  2. Bariston 24 listopada, 2022 at 11:38 Odpowiedz

    Nie wiem, czy kawa speciality jest lepsza, czy gorsza dla zdrowia. Z pewnością jest różnica w smaku… Wiadomo, każde ziarenko na innej plantacji będzie smakować inaczej, warunki powietrza, ziemi itp.. to wszystko wpływa na finalny smak. Warto czasem próbować takich kaw, bo można się zaskoczyć, jak zupełnie inaczej smakuje kawa.

Skomentuj Anita Anuluj pisanie odpowiedzi

Your email address will not be published. Required fields are marked *