Pomysły na zdrowe śniadanie – 5 śniadań
Śniadanie to najważniejszy posiłek każdego dnia. Potwierdzają to niemal wszyscy dietetycy oraz osoby zajmują związane ze zdrowym żywieniem. Śniadanie ma pobudzić nasz organizm do pracy i dostarczyć nam niezbędnej energii. U osób, które pomijają ten posiłek wzrasta ryzyko nadwagi. W naszym artykule znajdziecie kilka pomysłów na zdrowe i pożywne śniadania.
- Jajecznica ze szpinakiem i serem feta
- Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
- Serek hawajski
- Koktajl owocowy z płatkami owsianymi
- Omlet
Jajecznica ze szpinakiem i serem feta
Dla wielu osób produktem, który najsilniej kojarzy się ze śniadaniem jest jajko. To bardzo dobre skojarzenie, gdyż jajka dostarczają nam dużo wartościowych składników odżywczych. Do najpopularniejszych dań na bazie jajek należy bez wątpienia jajecznica, którą możemy urozmaicić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest dodanie sera feta i szpinaku. Wystarczy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucić 2 garście świeżego szpinaku, gdy zmięknie wbić dwa jajka, doprawić i wymieszać. Pod koniec smażenia wrzucamy 100 g pokrojonego w kostkę sera feta i mieszamy.
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Ta propozycja skierowana jest do osób, które zdecydowanie bardziej lubią słodkie śniadania. Kaszę jaglaną należy przepłukać w ciepłej wodzie, a następnie ugotować na mleku. Banana kroimy w talarki i przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy 2 łyżki masła orzechowego, tyle samo syropu klonowego i łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki należy wymieszać, na ugotowaną kaszę położyć pokrojonego banana i polać sosem.
Serek hawajski
Ten przepis przypadnie do gustu osobom, które nie lubią poświęcać zbyt dużo czasu na przygotowanie śniadania. Wystarczy kupić serek wiejski, dodać do niego pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego lub z puszki) oraz posiekane orzechy, całość mieszamy. Dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa smarujemy masłem i jemy razem z przygotowanym serkiem.
Koktajl owocowy z płatkami owsianymi
Takie śniadanie można przygotować już dzień wcześniej i schować na noc w lodówce. Bierzemy duży jogurt naturalny, garść ulubionych owoców (świetnie sprawdzą się wiśnie lub jagody, mogą być mrożone), łyżeczkę miodu oraz 2 łyżki płatków owsianych. Wszystkie składniki razem blendujemy i śniadanie gotowe! Dla uzyskania bardziej lejącej się konsystencji, możemy dolać odrobinę mleka lub wody.
Omlet
To druga propozycja opierająca się na jajkach. Danie to można podawać zarówno na słono, jak i na słodko, wszystko zależy od naszych prywatnych upodobań. My proponujemy przygotować wytrawną wersję omletu z pomidorami i szynką. Na początek należy wbić do miseczki jajka i roztrzepać je z odrobiną mleka i przyprawami (np. pieprz, sól, zioła). Następnie wylewamy całość na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztopiliśmy masło. Całość smażymy delikatnie z obu stron, przewracając łopatką. Gdy jajka się zetną, przekładamy omlet na talerz, układamy na nim pokrojonego w plasterki pomidora oraz pociętą w paski szynkę. Dobór dodatków zależy wyłącznie od nas, mogą się wśród nich znaleźć nawet ugotowane warzywa, ser kozi, szpinak, papryka i wiele innych.