Jaki wybrać olej kiedy jesteś na diecie?
Od dawna wiadomo, że oleje są niezwykle ważnym elementem diety. Dziś mamy dostęp do różnego rodzaju olejów, które pozyskiwane są z wielu popularnych i mniej popularnych roślin. Dobroczynne właściwości olejów roślinnych zostały odkryte już dawno temu, a docenione zostały ponownie w ciągu ostatnich kilku lat.
Oleje roślinne – rodzaje
Jest bardzo wiele rodzajów olejów roślinnych. Najbardziej popularny jest olej rzepakowy i słonecznikowy, ale ostatnimi czasy ogromną popularność zdobywają także oleje wytwarzane z innych roślin. Oleje można uzyskać z nasion, owoców, pestek oraz kiełków roślin uważanych za oleiste, ale nawet rośliny, które na pierwszy rzut oka nie mają w sobie dużo „oleistości” mogą być dobrą bazą do wytworzenia oleju (przykładem może być olej ryżowy). Możemy dziś kupić olej lniany, olej z pestek winogron, olej z awokado, olej z orzechów makadamia czy orzechów ziemnych, olej kukurydziany, sezamowy, kokosowy czy sojowy.
Najzdrowsze są oczywiście oleje tłoczone na zimno, które można dodawać do sałatek lub jeść na chlebie, nie należy jednak na nich smażyć. Oleje zimnotłoczone polecane są również osobom na diecie (www. spichlerz-zdrowia.pl).
Jaki olej dla osób na diecie?
Oleje roślinne to bogate źródło witamin i kwasów omega 3, które mają duże znaczenie w przemianach metabolicznych. Nie każdy olej posiada jednak odpowiednią ilość tych składników. Warto zaznaczyć, że oleje roślinne tłoczone na zimno nie zawierają wielu szkodliwych tłuszczów, jednak z ich stosowaniem podczas diety nie należy przesadzać.
Są oleje, które dzięki swoim właściwościom powodują uczucie sytości. Jednym z nich jest olej konopny, który zawiera wiele kwasów tłuszczowych omega 3 oraz omega 6, a także witaminy z grupy B oraz A, E, C i K. Dodatkowo obniża on cholesterol. Taki olej wspomaga odchudzanie oraz wzbogaca organizm o cenne składniki.
Na podobnej zasadzie działa olej z orzechów ziemnych, który podobnie jak same orzechy przyczynia się do zmniejszenia apetytu. Dzieje się tak dlatego, że posiada on dużą zawartość kwasu oleinowego, który jest sycący.
Głód zmniejszy również olej z awokado, który oprócz tłuszczów jednonasyconych ma w sobie potas oraz witaminy z grupy B oraz E.
Wspomagać odchudzanie będzie również olej lniany, który posiada duże ilości kwasów omega 3 i pomaga w likwidowaniu tkanki tłuszczowej.
Jakich olejów lepiej unikać?
Choć większość olejów roślinnych jest bardzo zdrowa, to zdarzają się również takie oleje, które nie mają wielu wartości odżywczych, a ich stosowanie może być wręcz szkodliwe. Na pewno dla osób dbających o linię najlepszym wyborem nie będzie więc olej rzepakowy, który mimo iż jest bogaty w kwasy omega 3, to bardzo często uzyskiwany jest z rzepaku genetycznie modyfikowanego, co sprawia, że nie będzie pomocny w przemianie materii. Modyfikacji podlega również soja oraz kukurydza, która również jest modyfikowana genetycznie, więc oleje wytworzone z tych roślin nie będą wskazane. Warto tutaj zaznaczyć, że obydwie rośliny stosowane są w rolnictwie do tłuczenia bydła.
Jeśli chcesz wybrać dobry olej, najlepiej wybierz jak najbardziej naturalny, a jeśli nadal masz wątpliwości – skonsultuj się z dietetykiem.
Fajny artykuł, bardzo wkurza mnie, jak ktoś twierdzi, że na diecie zrezygnować trzeba z tłuszczów. Fakt, są kaloryczne, ale mają bardzo dobry wpływ na zdrowie.
A czy przypadkiem olej słonecznikowy nie jest rakotwórczy? Gdzieś wyczytałam, że pod wpływem gorącej temperatury, olej ten wytwarza jakiejś mikro cząsteczki zagrażające życiu człowieka…
Też tak czytałem. Ja od zawsze kupuje olej kokosowy, bo moim zdaniem jest zdrowszy.