Jaka dieta, wybór żywności, opakowań podczas epidemii koronawirusa?
Nic co zjemy, nie zagwarantuje nam bezpieczeństwa od koronawirusa. Możemy jednak tak dostosować swoją dietę, aby wzmocnić naszą odporność. W takim okresie jak teraz może to mieć niebagatelne znaczenie.
Beta-karoten
Podczas epidemii koronawirusa szczególnie ważne będzie dla nas z pewnością wzmocnienie odporności organizmu. W jaki sposób można to zrobić za pomocą diety? Kluczowe są warzywa i owoce, przede wszystkim te, które są bogate w beta-karoten, substancję przekształcającą się w witaminę A. Witamina ta działa na układ odpornościowy, wzmacniając jego odpowiedź immunologiczną, jeśli do organizmu wtargną toksyny lub inne obce substancje.
Jakie warzywa i owoce są szczególnie dobrymi źródłami beta-karotenu? Wymienić trzeba tu przede wszystkim, marchew, morele, mango, dynie, szpinak, brokuły, jarmuż i bataty.
Witamina C
Również witamina C ma zbawienny wpływ na odporność. To dlatego, że wspomaga proces różnicowania się limfocytów na konkretne typy odpowiednie, by rozpocząć właściwą reakcję immunologiczną. Witamina C zwiększa też liczbę obecnych we krwi przeciwciał.
Dzienne zapotrzebowanie to 200 mg. Jakie produkty zapewnią nam taką ilość witaminy C? Znowu oczywiście owoce i warzywa, a konkretnie pomarańcze, grejpfruty, kiwi, truskawki, kapusta, kalafior, brukselka i brokuły.
Witamina D
Witamina D również powinna być dla nas ważna podczas epidemii koronawirusa, ponieważ zmniejsza ryzyko ostrych infekcji dróg oddechowych. Reguluje produkcję białka, zabijającego czynniki chorobotwórcze, a także ma wpływ na liczbę i aktywność limfocytów NKT, ograniczających rozprzestrzenianie patogenów. Aby dostarczyć organizmowi witaminy D, należy jeść tłuste ryby (jak na przykład łosoś, czy sardynki – mogą być puszkowane), mleko, sery, jajka, produkty na bazie mleka roślinnego, tofu i grzyby.
Cynk
Korzystnie na układ odpornościowy działa też cynk. W jakich produktach należy go szukać? Przede wszystkim można go znaleźć w fasoli, soczewicy, ciecierzycy, orzechach i ziarnach, kiełkach pszenicy, jogurtach i tofu (to już drugi na tej liście powód, żeby jeść tofu). Obecny jest też w mięsach, takich jak wołowina, wieprzowina, ciemne mięso drobiowe i owocach morza – krabach, homarach, ostrygach.
Naturalne prebiotyki i probiotyki
Na wydolność układu odpornościowego ma wpływ też mikrobiom, czyli mikroorganizmy, które zamieszkują ludzki organizm. Aby znajdował się w równowadze, warto sięgnąć po naturalne probiotyki – jogurty i kefiry, chleb na zakwasie, kiszoną kapustę albo sfermentowane ziarna soi. Do naturalnych prebiotyków natomiast należą między innymi cebula, czosnek, karczochy, szparagi, pory, banany i produkty z pełnych ziaren.
Woda
Nie można zapomnieć o tym, żeby pić odpowiednie ilości wody. W te sposób możemy ograniczyć te czynniki, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Nawet nieduże odwodnienie odbija się niekorzystnie na stanie organizmu. Pijmy więc, jedzmy zupy i inne produkty zawierające dużo wody.